Деведесете - доба промена, мешање стилова и храбри експерименти у одећи.

Последњу деценију прошлог века савременици су памтили као период драстичних промена у политичким системима неких земаља. Почетком деведесетих Немачка се ујединила и уништила Берлински зид. И некада велики и моћни Совјетски Савез се заувијек распао. Промене су утицале на различите животне сфере, укључујући моду. Стил деведесетих у одећи постао је прави одраз глобалних друштвених трансформација.

Мода је постепено прерасла у категорију индустрије, чији су обим и моћ подржавали брзо прогресивни начини комуникације. Телевизија и Интернет су редовно упознавали светску заједницу са модним трендовима, као и појавом нових брендова. Данас је веома интересантно запамтити како су се људи у свету обукли пре нешто више од двадесет година.

Шта је то било?

Главни тренд моде деведесетих био је демонстрација индивидуалности, креирање сопственог стила. Сви медији су активно подстицали људе да обрате пажњу на сопствену јединственост и оригиналност. Стручњаци из области дизајна, шминке, моде неуморно дијеле савјете о бризи за изглед и изградњу слике.

Одјећа за све друштвене групеБлизу унисекс стила. Мушкарци, жене, дјеца су имали сличне ормаре, у којима је било могуће пронаћи траперице, мајице, џемпере, јакне. Ципеле су изабрале практично и удобно - патике, ципеле на малој брзини. Међутим, једноставне функционалне ствари су необјашњиво изгледале превише светле и промишљене.

Очигледно је дошло до помака у моди. Уместо нових стилова и спектакуларних детаља, пажња је била усмерена на физиологију - особине људског тела. У изради нових слика, боја коже, витка фигура, тетоважа, пирсинг, шминка дошли су до изражаја.

У последњој деценији 20. века појавили су се нови модни трендови:

 • Грунгеје стил који је створила група Нирвана. Растегнуте мајице, врећасти џемпери, безобличне хлаче, масивне ципеле - све су то типични знакови бруталне уличне моде.

 • Минимализам- Цалвин Клеин је одредио нови вал интересовања за добро познати стил. Карактер одеће из периода деведесетих био је изражен унисекс.

 • Етно- национални мотиви су још једном подсјетили на себе након прошлих времена хипија.

 • Ецоје стил који укључује употребу природних тканина. Преплитање старих ствари је добродошло, њихова употреба као основна основа при креирању нових модела.

 • Спортски стил-практична и концизна одећа која се једнако користи за физичко васпитање иу свакодневном животу. Тајице, топови, мајице и јакне на ветру носиле су се са моделима и тенисицама на дебелој платформи.

За разноврсну и необицну моду из периода деведесетих, независно име јос није измисљено. Многострана испољавања стилова не поштују иста правила, већ постоје независно, само у временском оквиру револуционарног и немирног краја прошлог миленијума.

Мода деведесетих у Русији

Распад Совјетског Савеза довео је до потпуног недостатка домаћих добара. Тржишта бивших совјетских република потопила су јефтину робу из Турске, Пољске, Кине. У продаји су се појавиле многе варке познатих брендова одеће и обуће - Адидас, Пума, Дорце & амп; Габана и други.

Еклектицизам, асиметрија, киселе боје и јефтини костимирани накит замијенили су строге и неизражајне костиме совјетске ере. Жеља да се покаже индивидуалност и да се на било који начин издвоји довела је до тога да се људи облаче ведро и без укуса.

Сјетите се шта је било у гардероби становника бившег Совјетског Савеза (Фото)

 • Деним одећа.Од ове тканине, свака одећа се сматрала модерном: панталоне, сукње, јакне, кратке хлаче, комбинезоне. У међувремену, треба напоменути "Варенка", врхунац популарности који је пао само напочетком деценије. Они људи који нису могли да добију престижне панталоне, прилагођени да направе развод код куће, право у кухињи. За то су уплетене фармерке куване са белилом, соком, сирћетом. Да би се постигао жељени ефекат, и они су немилосрдно утрљани са пловком или шмирглом. Овакве домаће панталоне понекад су се потпуно разликовале од оригиналних производа.

 • Хулахопке /тајице.Хлаче панталоне од еластичне тканине засићених боја биле су мегапопуларне. Све особе женског пола су их носиле, потпуно занемарујући њихову старост и физичку структуру. Ствар је била заиста удобна и практична. Заједно са тајицама, чашице су постале модерне - топле штампане хулахопке. На њима није било цртежа - кавез, трака, грашак, мрље, цвеће.

 • Кожна роба. Кожне јакне, уске сукње, равне панталоне биле су популарне као и фармерке. Посебно су вриједне ствари које су украшене металним прибором у облику заковица, ланаца, ушица, рајсфершлуса.

 • Одећа од болоње.У јесенско-прољетном периоду носили су се огртачи компримиране тканине или танке вјетровке. Зими су изоловани уз помоћ болонев јакни обрубљених вештачким белим крзном.

 • Тренирке. Одјећа једнако популарна међу женама и мушкарцима. У оделима су ишли свуда, често чак и на посао. Посебно су цењени натписи са именом произвођача.

 • Џемпери са украсима. Универзална врста одеће, погодна за сваку прилику. Бројкама су доминирали норвешки мотиви, етнички узорци, геометријски облици. Девојке су одабрале моделе великих димензија и висине да их носе са тајицама.

 • Ангора Свеатерс. Средње и старије жене носиле су претежно. Спектакуларно су изгледали производи са гипсаним уметцима, везом од перли, сјајним камењем или шљокицама.

 • Широка рамена. У моди су били производи са силуетом у облику обрнутог троугла. У женским хаљинама, јакнама, кишним огртачима уметнути су волуметријски јастучићи, подижући и ширећи линију рамена.

 • Обојени сакои.Велику љубав према таквим стварима доживјели су представници младог бизниса, који су се звали "нови Руси". Најпопуларније су биле гримизне, жуте, наранџасте јакне, које су носиле црне хлаче и шиљате ципеле.

Девојке су обукле врло кратке сукње од трапера, коже, плетенина. Сматрало се обавезним да у гардероби има плетену сукњу-еластичну, која се током ходања морала стално изравнавати и исправљати.

Такође се сећам штампаних хаљина са мајицама са сликама хероја музике, филма и анимације. У моди су биле капе, шарени завоји, бандане. Зими су жене биле загријане са капуљачама, береткама, рукавицама и шаловимаангора

Стил 90-их година у свјетлу данашњице

Сви знају цикличну природу моде, повремено враћајући у живот старе трендове. Одважна и пркосна мода деведесетих није имала времена да заборави, а још више да је пропусти. Можда ће нам за 20-30 година вратити дубоко интересовање за ретро-стил са даљим ажурирањем и развојем.

Данас се благи подсјетник на прошлост може сматрати повећаним интересовањем за тајице, штампане мајице и свијетле боје у одјећи у колекцијама неких дизајнера. Такође стиче значај високог струка и "куваних" фармерки.