Етнички стил у одећи: традиција и обичаји прошлости

Вековна историја показује да свако људско удружење које дуго живи у једном простору нужно ствара своје друштвене темеље. Традиције и обичаји се, по правилу, одражавају у националној декорацији. У зависности од климатских услова, територијалних карактеристика и других разлога, људи стичу различите навике и свој посебан стил облачења. Етнички стил у одећи задржао је способност репродукције типичних одлика народне ношње у гардероби модерне особе.

Кратко путовање у историју

Етничка припадност - шта је то? У дословном пријеводу са грчког језика, ријеч значи "народ, племе". Поријекло модног тренда укоријењено је у оне дане када је одјећа сматрана искључиво као заштита од временских прилика.

Касније, национални украси су почели да изражавају друштвени статус особе и његову племенску припадност. Разни украси и шарени везови служили су као ритуални прибор који штити од злих сила.

Временом се појавио велики број националних ношњи у свету. Упркос разноврсности, сви су били уједињени заједничким особинама стила:

  • практични стил одеће - омогућава вам да ефикасно трошите тканину;
  • бесплатнорез - пружа удобност и удобност у свим условима живота и рада;
  • светла палета боја;
  • богат асортиман украсних предмета.

У 20. веку потреба за националном одећом практично је нестала. Људима је постало много лакше и погодније да купе готову одећу типичног типа, него да се ангажују у самосталном креирању одеће. Глобална мода продрла је у све крајеве свијета и готово у потпуности превела народне ношње у категорију музејских експоната.

Захваљујући "деци цвећа" седамдесетих година, оживљава интерес за националну традицију у одећи. Хипији су у својој гардероби активно користили декоративне елементе, контрастне боје и слободан рез.

До данас етничка одећа је задржала своју важност. У разним временима постоји велико интересовање за традиције појединих националности. Понекад модни дизајнери комбинују најуспешније елементе у националну слику. Захваљујући фантастичним идејама, стил живи и развија се, наглашавајући индивидуалне трендове.

Стилистичке карактеристике појединих области: карактеристике, фотографија

Русскиј знак

Одјећа је израђена од једноставних природних тканина, са баршуном, крзном, перлицама, дугмадима и каменом. Активно се користе штампане тканине биљних, цветних и геометријских тема. Највишепримјетне боје хаљина су бијела, црвена, плава, зелена, златна, црна боја.

Женски модели одликују се слободним резом силуете у облику слова А. Дуга хаљина, сундрессес, спаљене сукње сматрају се модерним. Рубови су богато украшени светлим везом и штампаним узорцима. За руски стил карактеришу прслуци, јакне, јакне, украшене крзном. Они су закопчани или излизани.

Мушка одећа у етничком стилу је кошуља, извезена украсима и опасана светлим појасом. Разликују се и по карактеристичној врсти униформи, јакнама са усправним овратником, слободним панталонама.

Женске и мушке гардеробе не могу без крзнених капута од природног крзна. За шивење користе се кожице од хермелина, сребрне лисице, сабла, лисице. Крзнени капути додатно су украшени брокатом, сатеном, баршунастим тримом.

Од прибора се нуде перле, наруквице, привјесци од дрвета и коже. Популарне су и текстилне врећице извезене перлицама, узорком и рукавицама с крзном. Жене вежу главе шареним шаловима, светлим рупцима. Мушкарци носе капе, шешире и наушнице.

Мистицал Индиа

Типичне боје су топле. Међу њима су црвена, гримизна, наранџаста, златна, ружичаста, маслинаста, тиркизна. Узорци на тканини представљају оријентални пејсли украс или различите геометријске облике. Одећа је шивена од свиле, сатена, платна, памука,цхиффон. Украсите извезеним перлама, ресама, камењем.

Типична женска одећа у етничком стилу је вишеслојна сари одела, хаљине течних тканина, дуге сукње. Популарни блоомери са врховима, дугим туникама. Мушка гардероба је хаљина до колена, дуге кошуље, равне хлаче.

Велике свијетле декорације карактеристичне су за индијски стил. Куглице, огрлице, наруквице, дуге наушнице, прстени израђени су од метала, перли, полудраго камење. Жене такође украшавају своје носове пиерцингом. На слици мора бити сјајна шминка. Коса је лабава или скупљена у уској лепињи.

Хот Африца

Популарне боје одјеће понављају нијансе природе. Исто тако пуно црне боје, која служи као позадина за разне слике. На тканини су цртежи геометријских облика, цветни аранжмани, животињске сцене. Одећа се шива од памука, платна, свилених тканина. Популарни су и кожни и вунени материјали. Готови производи украшени су ресама, крзном, перјем, животињским канџама.

У афричкој моди, готово да не постоје предмети обичних тканина. За дјевојке се нуде сукње, хаљине, сундресси једноставног кроја и произвољне дужине. Одећа је често драпирана или на одвојеним местима. Мушка гардероба представља једноставне панталоне и кошуље, антилоп јакне, употпуњене крзном.

Бројни украси су масивни.Израђени су од метала, дрвета, коже.Вишеструки пигтаилс и бујне фризуре имитирају лагани немар су сјајни знак стила.Носе шалове и завоје на глави, сандале и ципеле на ногама.

Тајанствени Египат

Основу стила чине различите боје, међу којима су чешће злато, бела, жута, плава, тиркизна и црвена.Текстилни цртежи су слике хијероглифа, фараона, пирамида, животињских слика.Материјали за кројење искључиво природног порекла.Најчешће је то танак лан, јер су климатске карактеристике Египта дозвољавале да га расту током цијеле године.Одрежите ствари са металним плочама, везом, дугим ресама.

Одежда је једноставна и практична.Жене бирају дугачке хаљине, кратке хлаче, прозирне огртаче, врхове.Мушкарци одговарају равним панталонама, слободним кошуљама, драпираним туникама.

Добијене слике су допуњене широком траком, змијском наруквицом, великим прстеновима, привезцима од равних металних елемената, перлицама.Глава је украшена дијадемом или прекривена шалом, повезујући га на различите начине.

Неколико речи

Поред наведених области етничке моде, постоји велики број различитих струја у свету.Основни дизајн ансамбла сматра се основним резом одеће, квалитетом материјала, карактеристичнимукраси, типичне боје и разни додаци. Да бисмо означили припадност модном току, довољно је да означите вашу слику са два или три елемента националног карактера.