Главна разлика између дербија и окфорда

У гардероби сваког мушкарца морају бити класичне ципеле. Међутим, нису сви представници јачег пола разумјели сорте мушке ципеле, па су у опасности да буду заробљени при одабиру модела. Разумећемо каква је разлика између дербија и оксфордова. На крају крајева, ове две врсте класичних ципела се сматрају најзваничнијим.

Лацинг

За почетак, представљамо најзначајније разлике између ова два класична модела. Да би разумели, оксфордице пред вама или дербијем, само погледајте увезивање ципела. То је тип везивања који одређује модел обуће.

Дакле,потребно је запамтити да Оксфорди имају затворену везицу, а Дерби, је отворен.Чини се да је разлика очигледна, али не знају сви како да одреде врсту везивања.

Да бисте разумели ово питање, морат ћете се упознати с именом појединих дијелова ципела. Део који покрива успон стопала, означен је изразом "вамп", овај део може бити појединачни рез и изрезан од појединачних елемената.

Пар ципела, који има отворе за увезивање везица, назива се беретке. А ми ћемо морати да обратимо пажњу на беретке, да одредимо врсту везивања. Ако се беретке могу лако савити у страну, то јест,они нису зашивени својим доњим делом до вампира, већ леже на врху овог детаља, онда имамо отворену врсту везивања, и сходно томе, дерби ципеле. Ако је доњи део беретки ушивен на вампу, то је затворена врста везивања, тј.

Имајте на уму да је дерби удобнији за ношење, јер отворена везица вам омогућава да отворите ципеле шире. Али подметнути оксфорди могу бити проблематични посебно за оне који по природи имају висок успон стопала.

Ципеле са затвореним типом везивања одржавају свој облик много боље, тако да се окфорди сматрају формалним моделом од дербија.

Материал

За производњу оба типа обуће традиционално се користи кожа. За класичне моделе, употреба других материјала је неприхватљива.

Али неформалне обуће могу бити направљене од других материјала. Најчешће се користе еко-кожа или антилоп. Чак можете наћи и ципеле из текстила. Осим тога, често се користе различите комбинације ових материјала. Све горе наведено важи и за Окфорд и за Дерби, тако да се модели не разликују према овој функцији.

Бојење такође није одлика у одређивању врсте обуће. Енглески класици подразумевају употребу само две боје - црну (ово је најформалнија верзија) и браон(прикладно искључиво за дневне активности).

Али неформални модели могу имати друге боје - сива, беж, тамно плава, тамноцрвена. Поред тога, веома су популарни и двобојни модели, најчешће дизајнери комбинују белу са смеђом или црном. Могуће су и друге опције.

Декор

Једина опција декорације која се користи за украшавање ципела у енглеском стилу је перфорација. А простор који заузима декор може бити другачији.

Присуство таквог украса је могуће на ципелама са било којом врстом везивања.Штавише, модели са перфорацијом имају своје име - броге. То јест, можете купити окфордс брогуес и дерби брогуес.

Што су мање ципеле за декор, то су формалне ципеле. На пример, четвртина брогова, са минималном декорацијом (која се користи за истицање шавова) може се носити са пословном одећом. Пуне брогуе су неформалне, дизајниране да се носе са џинсом или панталонама у слободном стилу.

Оригин

Оба модела традиционалних енглеских ципела измишљена су за аристократске кругове друштва, али је даљња "судбина" модела другачија.

Тако се "ауторство" стварања оксфордова приписује студентима познатог универзитета. У почетку је то била обућа за ученике, а онда, у неколикоу модификованој форми, почели су га носити аристократе.

Али стварање модне ципеле Дерби је обавезно по броју, по коме је модел ципела добио име. Штавише, историја није сачувала тачне информације, према неким изворима, модел је створен за грофа Дербија КСИИ, према другима, то се десило нешто касније, за време грофа Дербија КСИВ. Сврха овог модела била је олакшати стављање ципела.

Касније је идеја о ципелама са отвореном везом кориштена у војсци. Удобне ципеле за војно особље уведен је од стране руског официра око имена Блуцхер, па се понекад дерби ципеле називају блуерс.

Стиль

Оба модела припадају класичном енглеском стилу , међутим, њихова сврха је различита. Најформалнија верзија ципеле се сматра оксфорама. Стога, ако је позив примљен на пријему у Буцкингхамској палачи, избор врсте ципела је очигледан. У строгом одијелу стане само оксфордица. Стављање примања на дерби је потез.

Имајте на уму да оксфордице морају бити исправно одабране. Дакле, ако је потребно именовање у капуту, најприхватљивија опција је традиционална обућа са затвореном везом.

За мање свечан, али, ипак, потребан строг излаз на хаљини, треба да одаберете модел оксфордица од праве коже без декорације. Тамне смеђе ципеле су прилично прикладне за дневне активности,али ове ципеле захтевају придржавање одређених комбинација боја. Неопходно је одбити црно одело, стилисти препоручују употребу тамно плаве, сиве или смеђе боје.

Уз фармерке и хлаче, можете сигурно комбинирати дво-тонске оквире, као и антилоп моделе.

Дерби, чак иу класичној верзији, са смокингом, а још више с хаљином, није истрошен. Али у строгом пословном стилу, ове ципеле стоје. Црни или тамно браон дербије носе се са класичним одијелом. Модели суеде или обојене ципеле носе се са одећом у слободном стилу.

Заклучениа

Дакле, главна разлика између Оксфорда и дербија је врста везивања. Сви остали детаљи могу варирати. Окфордс - модел је формалнији, али је дерби много практичнији.