Хаљине за уметничко клизање - Модели перформанси и тренинга

Данас, када популаризација здравог начина живота добија огромне размјере, повећана пажња се посвећује развоју различитих спортских активности. На пример, уметничко клизање је веома важно.

Перформанс сваког клизача је мини-перформанс. У исто време, не мање од вештине спортисте, његова одећа је важна, што је интегрална естетска компонента броја. Због тога се мора одабрати посебна пажња при избору хаљине за клизање.

Значајка облека за клизање

Карактеристика клизања је да спортисти излазе на лед не у стандардним оделима, већ у посебним сетовима, упечатљиви са сјајношћу, оригиналношћу и лепотом. Свако од нас, који је икада видио изведбу клизача на леду, разумије да тај или онај костим није изабран случајно, већ у складу са музичком кореографском драмом броја.

Модерни произвођачи спортске одјеће нуде широк избор хаљинаскејтери, с обзиром на чињеницу да би требали бити не само лијепи и изражајни, већ и што угоднији и сигурнији. Основни услов за одећу је да не би требало да омета кретање, да помогне у постизању високих спортских достигнућа.

За израду хаљина за клизаче, користе се еластичне текстуре које одговарају тијелу као друга кожа:

 • растезљиви баршун;
 • плиш од баршуна;
 • стрецх стацк;
 • бифлек;
 • холографија;
 • гуипуре;
 • ликра;
 • уље (специјална тканина са грубом површином);
 • сатен за растезање;
 • диаболо.

Често се користи мрежа, али са овим материјалом морате бити опрезни. Мрежасти модели који опонашају голо тело, омогућују вам да моделирате силуету и изгледате спектакуларно. Међутим, ако је одело већ дуго у употреби, мрежа се протеже и изгледа као опуштена кожа, што несумњиво квари укупни утисак о слици.

Траке на хаљинама су, по правилу, одсутне, јер могу склизнути у најнеповољнијем тренутку.

Да би клизач могао да ради сложене елементе, одећа мора бити светла. Хаљина из високо квалитетне тканине има добру прозрачност и уклања влагу. Пожељно је да материјал има антибактеријска својства и не изазива алергијске реакције.

Клизачице не треба да ометају правилну циркулацију крви, дисање. Представљен је још један захтев - топлотно изолациона својства. Спортиста проводи доста времена на леду, тако да је хипотермија неприхватљива. У том смислу, препоручује се коришћење специјалних термалних доњих рубља.

И на крају, хаљина клизача треба да буде спектакуларна, у складу са карактером кореографског броја, без икакве театралности.

На пример, баршунаста одећа, украшена каменчићима и искрицама одређене количине и величине, везом, асиметричним резовима и другим украсним елементима, додаће самопоуздање, повољно ће се разликовати од осталих спортиста, привући ће пажњу жирија.

Постоје и ограничења у костимима :

 • Хаљина не треба да буде превише отворена, јер је то првенствено спортска униформа, а не вечерња хаљина.
 • За представе и церемоније доделе награда, одећа не треба да садржи логотипе и рекламе одређених спортских брендова.
 • Ансамбл треба да се састоји од купаћег костима и сукње. Захваљујући другом елементу, ствара се нова, узбудљива слика. Сукње су израђене од растезљиве мреже или шифона.
 • Дужина сукње варира од веома кратког до покривног колена.Дуге сукње ометају покрет, дакле неприкладне.

Хаљине за клизаче су спортска одећа високе технологије, тако да је морате купити у специјализованим продавницама.

У парном клизању опрема спортиста треба да буде у хармонији у боји и укупном стилу. Присуство гребања, клизавих елемената декорације на хаљини партнера је неприхватљиво!

Обучение облечение дла клизаниа

Опрема клизача је подељена у две категорије: за тренинг и демонстрације и такмичења. Прво, размотрите прву хаљину типа обуке.

За успешну обуку спортисти ће требати удобну хаљину која не омета кретање, пружајући максималну удобност током програма. По правилу, одећа је једноставнија, састоји се од купаћег костима и кратке сукње, суздржљивија је, без украса и прибора који могу скренути пажњу директно са часова.

Одјећа, тијесно прилежућег тијела, ушивена је од високо еластичних тканина које се добро протежу и брзо попримају свој првобитни облик. Овај приступ омогућава тренеру да уочи све недостатке у програму и да их узме у обзир у будућности.

Под хаљином се мора носититајице, тајице или посебне уске хулахопке за клизање.

Чак и ако се настава одржава на затвореном клизалишту, додатно загријавање је непотребна мјера, али ни у ком случају не би требало да се тијело хлади. У том смислу, врх се препоручује да носи џемпер, прслук, лагану јакну. Посебно овај савјет је релевантан за младе клизаче.

Уместо поклопца, боље је дати предност термопластици са лаком главом. Вунене рукавице ће такође бити корисне, по могућности на клизању да би се узео резервни пар. Произвођачи нуде специјалне рукавице, влажећи влагу, са противклизним премазом.

Термостати се носе преко чарапа.

Хаљине за перформансе

Хаљина за представе се у основи разликује од изгледа обуке, јер је сваки наступ нека врста прославе клизачице, сјајне очаравајуће представе. Због тога не би требало ни издалека да личи на „радни“ облик.

Сваки детаљ на слици је пажљиво промишљен, скица је прво развијена и тек након тога тренер гласа концепт изведбе.

Према етикети прихваћеној међу клизачима, почетнички спортисти чије клизање се не разликује.савршенство, немојте носити превише скупих, фанци хаљина.

Тканина одијела мора бити отпорна на влагу, издржљива (како би се избјегла деформација и осигурала заштита од могућих падова), растезање и растезање. По правилу се користе бифлек, сатен, баршун и друге текстуре, које изгледају спектакуларно и ведро и одговарају свим карактеристикама за овај спортски правац.

Хаљине за представе богато су украшене украсима и декоративним елементима - каменчићима, куглицама, апликацијама, холограмима и још много тога. Регистрација не треба само да се фокусира на костим, већ се уклапа у општи стил слике, да би се уклопила у расположење.

Коначно, хаљина за наступе мора бити у хармонији са клизаљкама и тајицама, тако да је слика потпуна и складна. Успут, за неправилно појављивање током говора, судије могу смањити бодове.

Модни трендови за хаљине за уметничко клизање

Према ријечима стручњака за клизање, посљедњих година, посебно након Олимпијаде у Сочију, костими за представе доживјели су неке промјене. Ако су се раније уложили у театралност, данас се дизајнери труде да се извуку из њега, тако да су костими постали концизнији, једноставнији, индивидуалнији. Увек у тренду - класик.

Фокус је на боји. Различити засићени или, напротив, нежни, пастелни тонови доносе софистицираност и шик на слику.

Међу модерним бојама хаљина за представе могу се издвојити љубичаста, ружичаста, зелена, зелена. Међутим, приликом одабира шеме боја, кореографије, стилских бројева и, наравно, изгледа и старости клизачице треба узети у обзир.

Вхите

Бела хаљина, напротив, повезана је са нежношћу, чистоћом и свежином. Поред тога, бела у многим случајевима ствара осећај славља и прославе. Како се не можете сјетити дирљиве бијеле хаљине са слатком трешњом на рамену Марине Климове.

Ред дресс

Црвена хаљина утјеловљује страст, дрскост, жељу за побједом и наглашава пажњу. Идеално за латиноамеричке плесове. Сећам се легендарне "Калинке" Ирине Роднине и Александра Зајцева.

Црна

Црна хаљина изгледа елегантно и луксузно. Боја привлачи магнетизам и мистерију. Веома је важно одржати равнотежу у слици како би се избегла претерана драма. Успут, према руском лику клизачици Елена Радионова, ићи на лед у црној боји,треба имати беспрекорну технику.

\ т

В русском стиле

Хаљине у руском стилу са националним украсима изгледају дирљиво и патриотски. То су костими светлих боја, углавном црвене и златне, са додатком белог, визуелно подсјећа на руску народну сундресс.

Мондор

Према ријечима стручњака, много је јефтиније купити готову хаљину него хаљину по мјери. Срећом, данас многи произвођачи спортске опреме нуде широк избор хаљина за клизање, како за извођење, тако и за тренинг.

\ т

Хаљине за клизање канадског бренда Мондор - највећи произвођач одеће, прибора, тајица за клизаче су веома популарне међу професионалцима и аматерима. Спортски производи овог бренда су високог квалитета, модерних материјала, ексклузивног дизајна.