Индијски стил одијевања - калорије и традиције оријенталних љепота

Вековима, магија источне културе привукла је погледе људи у креативним професијама. Писци, уметници, архитекти, модни дизајнери су увек инспирисани мистичним духом и трајним обичајима древних народа. Индија се зове колевка људске цивилизације. Ту се појавило ведско знање, написане су прве расправе о очувању здравља и кретању енергије у људском телу.

Историја индијске ношње као део културне баштине земље има више од једног миленијума. Традиционална сари одећа је можда најпознатија женска одећа на свету. Трајна потражња за њом дуги низ година подупире истински интерес људи око њих. Како изгледа хаљина индијског стила данас? Какав је шарм и мистерија источних хаљина? Хајде да покушамо да схватимо заједно.

Карактеристичне карактеристике стила

Основни принцип композиције оријенталних слика је присуство елемената традиционалне ношње у комбинацији са јарко обојеним тканинама. Индијски стил није заснован само на религијским и културним карактеристикама земље. Сви одевни предмети су такође нужно повезани са климатским условима на том подручју.

  • Тканине.Захваљујући природном пореклу материјала, стилски одевни предмети одликују се удобношћу и практичношћу. ИнЛети нису врући, а зими удобни. Свила, цхинтз, батисте, муслин и друге танке тканине олакшавају ношење и омогућавају да тело слободно дише.
  • Стилови одеће.Све силуете линија оријенталних костима су женствене и бестежинске. За индијску моду су типични затворени стилови и слојеви. Танке прозирне тканине слободно протичу кроз тело, једва исцртавајући витку фигуру. Пространа одјећа скрива већину женског тијела, ограничавајући приступ знатижељних очију.

  • Боје и узорци.Свијетле веселе боје индијског стила стварају спектакуларне слике и невјеројатне комбинације. У одећи доминирају боје црвене, наранџасте, салатне, тиркизне, жуте нијансе. Веома су популарне штампане тканине са животињама и цветним отисцима, обојене у смеђе, песковите, ружичасте боје. Богата позадина у комбинацији са замршеним везом наглашава индивидуалност и јединственост дјевојчице.
  • Декоративни предмети. Хиндуси не штеде на богатој декорацији стилских одела. Прикладно је користити разноврсне ткане узорке, обрубљивање штампаним плетеницама, тракама, везом са златним нитима, обојеним перлицама, малим камењем и перлицама. Довољно је украсити цасуал одјећу са елегантним пјенушавим узорцима или оријенталним орнаментима, а женски изглед једномће добити додир шарма и мистерије. Разноврстан декор ствара јединствен укус и разликује индијски стил од других праваца.

  • Додатна опрема.У Индији је уобичајено да жене носе бројне наруквице, привјеске, перле, огрлице, прстење. Постоје чак и посебне декорације за глежњеве и абдомен. Златни производи морају бити уметнути драгим камењем. Традиционални додаци укључују и шалове различитих боја. Направљене су од штампаних тканина, а често и ручно везене традиционалним оријенталним орнаментима. Модерне торбе су велике и свијетле боје. Примена метала, етнички цртежи, слике дивљих животиња наглашавају посебност индијског расположења.

  • Ципеле.Главни захтев је практичност и лакоћа. То могу бити сандале, сандале, балетни станови. Да би се нагласио оријентални дух, довољно је украсити их јасним оријенталним отисцима или украсити перлицама, везом, тракама.

Карактеристична одлика индијског стила је присуство асиметрије у одећи. Можете подићи раме или бацити на једну страну шала, украли. Још један типичан знак тренда је драперија. Вишеструки набори или дебели склопови глатко теку око фигуре, скривајући могуће недостатке додавања.

Типични атрибути на шарена нарековаа

Од давнина су сачуване двије ствари које су карактеристичне само за индијски стил - сари исхалвар камиз. Основне врсте одеће су неисцрпан извор инспирације за модне дизајнере који развијају најновије колекције.

  • Сарије дуге сукње која није ушивена на традиционалан начин, али је створена од дугог комада тканине са третираним рубовима. Дужина готовог платна достиже десет метара. Он је неколико пута омотан око фигуре, истовремено стварајући дебеле наборе на предњем делу и чврсто причвршћену за појас. Последњих неколико метара тканине чине слободни крај, који се баца натраг преко рамена.

За врхунске сари сукње, обавезно носите врх цхоли. Он је отворена блуза са кратким рукавима, чврсто прилежућег тела. Чоли се шиве од танке тканине и усклађују са саријем у боји и текстури. У свакодневном животу користе се тканине сужених нијанси и отисака. За свечане прилике, сареес су направљене од скупих тканина. Украсите одећу богатим ручно израђеним везом, златом и камењем.

  • Шалвар Камиз- скуп пространих панталона и дугачке тунике. Хлаче имају бројне мале наборке, стварајући слободну силуету и сужену према доље. У широком оквиру обично постоји мртва капија и дуг рукав. За слободно продирање ваздуха и практично кретање на бочним странама постоје дубоки резови. Схалвар Камиз је наступао иу свакодневним и церемонијалним варијацијама.

Типични предмети индијске гардеробе још увијек укључујудупатту - дуги транспарентни шал са осликаним цртежима или везом у куглицама. Ово је мултифункционална ствар која се носи у различитим случајевима. Дупатта може бацити на једно раме, омотати око струка или рану на глави у облику турбана или капуљаче. Она служи као достојан украс и додаје женственост и елеганцију.

Модерна одежда в индијском стиле

Урођеници ретко носе традиционалну националну одјећу у свакодневном животу. Данас се често користе ствари сличне европским моделима или народним ношњама које су модернизиране према западним стандардима.

Уместо сари, жене носе дугачке хаљине и сукње од танких прозрачних тканина. Богати вез, сликарство и други декор стварају суптилне акценте, наглашавајући романтику и спонтаност слике. Кратки топ цхоли је савршен за лежеран изглед, допунске хлаче или дугу сукњу.

Модерни шалвар камиз се донекле разликује од традиционалних облика. Уместо широких панталона, дозвољени су уски модели. Туници су отворенији помоћу прозирних тканина и вишеструког декора. Изгледају сјајно иу пару са равним фармеркама, стварајући радни изглед.

Индијски стил у мушкој одећи очитује се у ношењу кратких туника, пространих кошуља, панталона са ниским слоном. За разлику од женске моде, декоративни дизајн карактерише већиограничење. То могу бити свијетле боје или карактеристични отисци.

Упркос старом добу, традиционална оријентална одећа никада није изгубила своју важност. Индијски мотиви су драги срцима бројних љубитеља стила у свим земљама света.