Класични мушки оклопи: све суптилности избора

Класик је стил који увијек остаје у моди. Стога, сваки мушкарац који гледа свој ормар мора имати барем један пар класичних мушких ципела. Једна опција је класична оксфордица.

Разлика овог модела је затворена везица , односно оба дијела бочних зидова (беретке - дијелови с рупама за везице) су ушивени испод предње стране ципеле (вамп). Овај модел је најтрадиционалнији, наиме оксфордке стављене на световне пријеме и церемонијалне пријеме.

Интересантно једа је назив „окфордс“ прихваћен само у Европи, у САД-у овај модел ципела се назива балморал, иако је у ствари, балморални само један тип оксфордске.

Историческаа поддержка

Верује се да су се први модели претходника модерних оксфордова појавили четрдесетих година КСВИИ века. Међутим, точне информације о поријеклу модерне обуће нису доступне. Према једној верзији, ове ципеле су измислили Шкоти, према другој, "ауторство" се приписује студентима универзитета у граду Оксфорду.

У почетку, ципеле су више подсјећале на ципеле и имале су уторе на бочним дијеловима како би се олакшало облачење. Онда су почели да убацују везице на места на прорезима. И такођекасније, уместо две чипке, почели су да праве једну, померајући је у средину предње стране ципела.

У литератури се споменути овај модел обуће са утврђеним називом "Окфордс" појавио средином КСИКС века. Од овог периода до данашњег дана, стил класичне разноврсности обуће доживио је само мање промјене. Конкретно, Оксфордска пета, иако је задржала свој првобитни облик, али је постала мало нижа, ових дана висина пете ципела класичне изведбе не прелази два центиметра.

У двадесетом стољећу догодила се још једна “револуционарна” промјена. Ако је раније ова ципела била искључиво мушка, онда су у двадесетим годинама даме на валовима еманципације покушавале да користе оксфордице. А удобне ципеле су дошле женама по укусу, а воловски орлови су сретни да их носе и наши сувременици. Али морамо признати да су модели за жене разноврснији, а мушка мода више класика.

Что авлаетса купить?​​

Да би купили класичне мушке ципеле, оксфордице вреде сваког човека, у гардероби од којих постоје класична пословна одела. Предност модела је у томе што су веома “компактни”, тј. Визуелно смањују величину стопала. Овај квалитет ће посебно привлачити мушкарце који носе ципеле велике величине.

Међутим, при избору модела вреди узети у обзир да класичне ципеле имају прилично низак раст. Стога су погоднине сви људи. Да би се решио овај проблем, често је потребно изабрати другу варијанту класичних мушких ципела - дерби, која се разликује од оксфордова присуством отвореног типа везивања.

Традиционално је било уобичајено носити окфордс класичном одјећом , међутим, сада, уз класике, постоје и неформални модели ових ципела које се савршено продају у урбани стил улице.

Ако говоримо о трошковима, ондаоксфордке су прилично скупе ципеле.Прво, производна технологија овог модела није једноставна. Друго, већина демократских брендова једноставно немају оквире у свом опсегу. Дакле, присуство овог модела обуће у гардероби већ говори, ако не и одређени статус власника, онда бар његов изузетан укус.

Материјали

Класичне окршаје израђују се само од високо квалитетне одевене телеће коже. Такодје постоје модели лакиране коже, такве ципеле се, по правилу, носе у најсвечанијим приликама.

Али модели неформалног стила могу бити направљени од других материјала, на пример, од коже рептила или антилопа. Упркос чињеници да су модели од антилије или крокодилске коже изгледали изузетно импресивно, они не припадају класици, па се на догађајима не носе са строгим прописима. У таквим случајевима релевантни су само класични црни оксфорди. Смеђи модели су погодни само за ношење током данаактивности које почињу након шест сати увече, смеђе ципеле се сматрају потезом.

Соле

На класичним моделима, инсталиран је веома поуздан и издржљив кожни ђон. Користе се следећи дизајни:

  • Гоодиеар Велтед- кожни ђон ушивен на бок, који је зашивен на доњи руб ципеле. За израду пруге користи се трака од коже од које се шива ципела. У том случају, спој горњег дијела ципеле с потплатом се додатно лијепи. Овај дизајн се сматра најпоузданијем, добро штити од продора воде у ципелу.

  • Ручно уграђеније дизајн ципела који се може направити само ручно. Рант, на који је ушивен ђон, причвршћен је не само за врх ципеле, већ и за врх (у једном комаду) унутрашњег ђона. На готовим ципелама невидљив шав. Такве ципеле дуго служе и одликују се комфором, али због тежине перформанси је веома скупа.

  • Блакеје најједноставнији дизајн у којем су детаљи (ђон, уложак и врх ципеле) повезани једним шавом. Шав у овом случају може се видети са унутрашње стране ципеле и споља. Предност ове опције је лакоћа извршавања која вам омогућава да продајете ципеле по релативно ниским цијенама. Међутим, трајност такве конструкције обуће је нешто нижа.

Инсоле

\ т

Класични Окфордс су у потпуности направљени од коже. То јест, у таквим моделима ђон и унутрашња облога треба да буду од коже. У јефтинијим моделима, кожа на унутрашњим деловима може се делимично заменити текстилом.

Цолор

Најформалнија и ригорознија верзија су класичне црне оксфордице. Овај модел се добро уклапа са црним, тамносивим и тамно плавим пословним оделима. Осим тога, овај модел треба носити са смокингом или репом.

Не препоручује се ношење црних оклопа траперицама и свијетлим хлачама. Друга варијација класичне боје је смеђе ципеле. Ципеле тамне нијансе смеђе боје су такође прилично строге, носе се са смеђим, сивим и тамноплавим оделима. Са црним одијелом и, посебно, са фраком или смокингом, ове ципеле се не носе.

Оксфордице светло смеђе боје добро се слажу са панталонама и оделима светле боје, као и фармеркама.

Разное

Не само стандардне оксфордке, већ и неколико других варијанти ових ципела сматрају се класичним начином:

  • Аделаидес- модели у којима нема бочних шавова.

    \ т
  • Вхолецутсје једнострука верзија са једним шавом на пету, најсложенијим у изведби и најскупљим.

  • Балморали- ципеле са дугим бочним шавовима, постављене у равној линији.

  • Броуесје варијанта ципела која је украшена перфорацијама. Перфорација се може налазити дуж шавова или преко целе површине ципела.

Брендови

Класични окфордс производе многе познате брендове, међутим, не могу сви купити веома скупе ципеле. Модели просјечне цјеновне категорије (170-300 долара) укључују Окфордс класичне изведбе брендова Пацо Милан, Беклеи, Меермин. Скупљи сегмент ($ 300-600) је представљен брендовима Цармина Ензо, Бонафе, Цроцкетт & амп; Јонес ет ал.