Муслимански купаћи костими: на споју моде и традиције

Шта је муслимански купаћи костим? Питање је релевантно не само међу дивним дамама које исповедају ислам. Појавивши се у једној од најпопуларнијих земаља међу сурферима, овај стил је готово одмах освојио симпатије многих жена, а не само у муслиманским земљама. Али зашто?

Специальниј стиль

Често под овом врстом купаћих костима разумеју буркини који се појавио релативно недавно (2007. године) у модном свијету. Прије тога, даме које су исповиједале ислам, морале су уронити у воду у свакодневној одјећи. И зато што је стил, који је заправо специјално одело, састављен од спортских хлача, туника и огртача на коси, познат и као хиџаб, дошао на укус многих муслиманских жена.

Име описаног стила купаћи костим потиче од саркастичног мијешања двију ствари које су супротне у значењу - бикинија и бурка (њено француско име је "буркија"). Међутим, овај купаћи костим обавља своју функцију - ушивен је од чисте полиестерске тканине, идеалан је за купање и водене спортове, а такође се врло брзо суши и омогућава сунчање.

Интересантан рез сам Буркини. У почетку, то је била гарнитура слободне тунике са затегнутом капуљачом (која је деловала као бурка, која је покривала косу и прекривала врат) и панталоне које су изгледале као тајице. АлиКасније, дизајнери су почели да нуде комплете у којима се капуљача претворила у плашт, покривајући не само косу и врат, већ и рамена и део груди, а панталоне су се разликовале у степену - од густе до лабаве. Да, и туника је доживјела неке промјене: за већу удобност, означила је низак струк, покупила га еластика, скупила се еластично, а дужина руба варира од средине бедра до линије кољена, претварајући га у хаљину.

Трансформисан не само рез, већ и палета боја. Такав муслимански купаћи костим за жене првобитно је представљен искључиво у црном. Али с временом, аутор је - Ахед Занетти, инсистирајући да њена креација носи све атрибуте морала у женској исламској одјећи (скромност, покривајући цијело тијело и удобност) - значајно проширила палету боја, чинећи не само сочне оријенталне нијансе. али и луксузни тренди отисци, уз могући изузетак животињских.

Али, упркос љепоти и удобности, муслиманске жене не могу увијек носити буркини. На званичном нивоу, забрана ношења таквог купаћег костима, чак и шиваног од висококвалитетне, хигијенске тканине, уведена је за купање у базенима неких градова у Италији, Француској, па чак и Мароку, земљи са доминантном исламском религијом.

Вариации на темата

Било би погрешно рећи да за купаће костимеМуслиманке су ограничене само на горе описани стил. Друга верзија кроја припада дизајнерским идејама турских кројача и представља значајно модернизовану прву верзију. Такав купаћи костим се зове хасхем (од имена произвођача "Хасема").

У већини случајева, он ће заиста поновити стил Ахеда Занеттијевог стварања, ако не и за једног "али" који је добио префикс "мини" по аналогији са "мини-бикинијем", али не толико искрен. Наведене забране присиљавале су дизајнере да још једном погледају муслимански купаћи костим и претворе га у скуп који се састоји од капри (а понекад и хлача), тунике скраћене до бутине и капице за купање. Да ли носити такав купаћи костим, одлучите се за прелепу даму.

Ако се пронађе рјешење за жене ислама, који би требао бити муслимански купаћи костим за дјевојчице? Према речима жена које исповедају ислам, најбоље је да се девојчица из раног узраста навикне на традиционалну одећу ове религије. И зато што се препоруча одморити на морској обали или у базену, препоручују се мале љепотице у ономе у чему се мајке купају. Али у неколико модификованих модела.

На фотографији, која је попраћена модерним каталозима одјеће за плажу за муслиманске жене, јасно је да су неке дјевојчице допуштене неке промјене. Њихова туника се претвара у хаљину, панталоне се најчешће замењују тајицама и косомпрекривене су слатким костима, украшеним луковима, смешним ушима.

У закључку, остаје само напоменути да су муслимански купаћи костими, атрактивни својим резом, идеални не само за даме које исповедају ислам, већ и за оне који не могу дуго остати под врелим сунцем, али желе уживати у благим валовима.