Накит од полимерске глине: за праве љубитеље лепоте

Накит од накита направљен у једном примјерку је одличан избор. Али не може свака дјевојка себи приуштити да купи такав ексклузивни производ због високе цијене. Златни производи из серија масовног тржишта имају приступачнију цену, али им је ускраћен главни нагласак - јединственост.

Због тога многи наши савременици више воле да носе накит од једноставних и јефтиних материјала, али немају аналогије. Пример би био накит од полимерске глине. Такав накит се може израдити по наруџби према цртежима купца. Можете и сами овладати радом са овим материјалом и сами израдити уникатни накит и поклон својим пријатељима и рођацима.

Фотографије накита од занатлија не могу оставити љубавника љепоте равнодушним. То могу бити једноставне, али занимљиве перле, идеалне за лежеран изглед и шармантне слушалице које се могу ставити на посебну пригоду, укључујући и вјенчање.

Неке занатлије користе комбинацију различитих материјала. Популарни су украси од полимерске глине и перли, а за декорацију се користе понеке, вештачки бисери или кристали.

Какав материјал?

Основа материјала је поливинилхлорид, то је полимерни материјал који се широко користи у свакодневном животу. Од њега су направљени намештај, посуђе, играчке и друге ствари. Извана, полимерска глина је мало другачија од уобичајене из дјетињства из дјетињства глине. Техника рада са материјалом на много начина личи на моделирање из пластелина.

Полимерна глина је лансирана за општу продају пре више од педесет година. У почетку, материјал је био намењен за производњу лутака, али су онда изумљени други начини коришћења.

Главна разлика између полимерне глине и глине је у томе што се материјал, када је изложен високим температурама (100-130 степени), стврдњава и задржава свој облик заувијек.

Овим квалитетом материјал подсећа на природну глину. Али полимерни аналог се стврдњава на много нижим температурама од обичне глине. Стога није потребна употреба специјалних пећи, могуће је "спалити" у обичној кућној пећи.

Да ли постоји опасност по здравље?

Полимерна глина всебује наследње снови:

  • Поливинил хлорид - супстанца је основа материјала.
  • Пластификатори су посебни адитиви, због којих се материјал лако гњечи у рукама и даје му жељени облик;
  • Каолин - прашкаста супстанца даје квалитет материјала,да изгледа као обична глина.
  • Боја - полимерна глина је доступна у разним бојама.
  • Мица - адитив је присутан у сортама материјала који имају бисерне нијансе.

Као што се може видјети из описа састава материјала , у састав полимерске глине нису укључене никакве опасне твари за здравље.Међутим, ипак треба извршити одређени опрез. Приликом загревања обликованих делова истиче се мала количина винил хлорида. Удисање ове паре може изазвати тровање. Због тога се препоручује да се печење изводи само са укљученим хаубом или отвореним вентилом. Након завршетка печења, додавање винил хлорида ће бити немогуће, тако да готови производи не представљају никакву опасност, чак и деца могу носити накит од овог материјала.

Постоје сорте полимерске глине које не захтијевају пржење.Пластичност овог материјала обезбеђује се додавањем додатних адитива у композицију, који се испаравају током сушења на собној температури. Ови адитиви нису отровни, међутим, не би требало да ризикујете и удишете њихове паре. Готове производе треба осушити у добро прозраченом простору.

Материјалне могућности

Могућности полимерне глине су веома различите. Било који накит је направљен од овог материјала -прстенови, укоснице, наушнице, наруквице, медаљони, итд. Поред тога, материјал је погодан за прављење божићних украса, елемената за декор, лутака.

По жељи, производи од полимерске глине могу бити направљени тако да изгледају као мермер, дрво или порцелан. Да бисте то урадили, користите специјалне технике за рад са материјалом.

Ватерцолоур

Користећи ову технику могуће је направити производе са "мраморним" обрасцем. Да бисте то урадили, узмите најмање две нијансе глине и почните да га гњечите прстима, пазећи да се боје измијешају, али не у потпуности. Ако претерате, мермерна нијанса ће нестати, а ви ћете добити комад глине једноличне боје.

Празнина се изваља на бази стакла или керамике и исече како би се формирали потребни делови.

Миллифиори

Ово јесложенија техника, која се такође назива "кобасица".Да би се добила празна, делови глине жељених нијанси се уваљују у каменчиће различитих величина (у складу са идејом) и стављају у тражени ред. Затим се радни комад компримира и пресеца. На резу се испоставља одређени образац.

Мокуме Гана

Техника се разликује не само сложеним именом, већ и извођење одређене вјештине.Глина различитих боја се уваља у тањуре и поставља једна на другу. Затим се у припремљену празнину исече рупе жељеног облика, одакле се у њих убацују празнинеконтрастна нијанса глине. Након сабијања обратка, он се реже у попречне слојеве, што омогућава добијање веома необичног узорка.

Филигрее

Производи направљени у филигранској техници су значајни по својој посебној финоћи.Разлика у техници је употреба танких флагелица и трака , које украшавају површину производа, постављајући их са замршеним узорцима.

Слано (шећер)

Ова техника омогућава да се добију производи са рељефом . Израђене куглице (или друге шаре) се уваљају у грубу со или шећер. После печења, смеша се ставља у воду да би се растворила со (шећер).

Како почети?

Одлучивши се за израду накита од полимерске глине, вреди почети са најједноставнијом опцијом - израдом перли или наруквице од куглице. Потребно је исту куглицу жељеног облика котрљати од глине и направити рупе у њима тако да се касније могу натегнути на конац.

Запалите готове куглице, ставите их на жицу и ставите на тежину обрасца. Ако куглице ставите на равну површину, онда се једна страна производа деформише. Готове куглице су обложене лаком на воденој бази и затим сакупљене на јакој нити или линији.

Освојивши једноставну технику рада са материјалом, можете почети да правите сложенији накит. Дакле, ако је то накитза децу елементи декорације могу личити на бобице или воће. Украси у облику животињских фигура изгледају занимљиво. Такав накит могу носити одрасле дјевојке, могу послужити као додатак свакодневном, а поготово љетном изгледу.

Цветови из полимерске глине су веома лепи. Цвеће које су направили талентовани занатлије на први поглед тешко је разликовати од живота. Ваздушне огрлице од цвећа и перли могу бити одлична декорација за свечани догађај. Комплет огрлице може бити од наруквице или наушница. Ове слушалице ће одлично изгледати уз вечерњу хаљину.