Научимо да исправно причврстимо јакну за сваку прилику.

Јакна у мушкој гардероби је и универзална ствар и солидан елемент пословног одијела. Модеран свет мушке моде има велики избор мушких јакни по боји, резу и текстуру тканине из које је ушивен, као и број дугмади на њему. Сада нико не би размишљао о томе како правилно везати јакну према мушкој етикети, да није било занимљивог инцидента у Енглеској у деветнаестом веку. Тада је краљ Енглеске Едвард ВИИ, након срдачног ручка, устао из стола, оставио доњи гумб своје јакне да није закопчан, након чега су, примијетивши то, гости и његов најближи круг поновили његов гест. Након тога, у Британији, ова традиција је сачувана и постала је општеприхваћено правило у мушкој моди, која је до данас неспорна. Постоји много верзија о томе како закопчати јакну и зашто не притискају доњи гумб јакне.

Ако је у Енглеској краљ увео пример не причвршћивања доњег дугмета јакне, онда се током СССР-а сматрало да је неприкладно седети на свим дугмадима док седи, јер јакна иде у таласе и диже се. Најлакши начин је откопчавање доњег дугмета тако да изглед јакне изгледа уредно и не доноси неудобност власнику.

Да видимо како да исправно причврстите јакну да изгледа храбро, уредно и елегантно у сваком случају. Дакле, међу мушким јакнама налазе се модели са једним и два прса који се састоје од једног до шест дугмади.

Једнокреветне мушке јакне са једним дугметом не постављају питања пред власником, јер су увек закопчане. Ове јакне носе и формалне и неформалне догађаје.

Окрећемо се јакнама са два или више дугмади, и откријемо које дугме никада није причвршћено, а које понекад може остати слободно. Закопчајте јакну са два дугмета направљена само на врху, јер дно, према традицији, увек остаје откопчано. Ово је прикладно иу формалном окружењу, као иу опуштенијем.

Најпопуларнији модел међу мушком публиком је једнократна јакна са три дугмета. Закопчава мушку јакну са три дугмета направљена искључиво на прва два. Врло често, мушкарци у вријеме јела, због њихове удобности, одвезују доњи гумб, али на захтјев власника јакне, одговарајући гест ће такођер отпустити горње дугме. Све зависи од ситуације која обавезује или не обавезује да се држите у строгом пословном стилу.

Горњи и доњи тастери откопчани говоре о опуштеној атмосфери, на формалним догађајима боље је оставити само једно дугме откопчано - доњи тастер. Још једна карактеристика свих једнобојних јакни је да када сједите, уобичајено је да потпуно откопчате јакну, што је неприхватљиво када носите јакну с двоструким прсима, али када устанете, једнократна јакна требазип уп

Мушке дворедне јакне су такође тренди и познате су по својим занимљивим моделима. Њихова дугмад од четири до шест се обично налазе у два реда. Дводелна јакна у свом стилу је конзервативнија и службена него једнокрвна. Дакле, колико дугмића да притиснете јакну? Према предању, дворедне јакне причвршћују све дугмад, чак и док седите. Али у последње време постоји тенденција да се доњи тастер остави откопчан на десној ивици јакне. Мање често се можете сусрести када се на доњем дугмету закопча мушка јакна са двоструким прстом, а прва је поништена, али такве слике су такође пронађене.

У свакодневном животу, шетајући улицама града са пријатељима, закопчавањем мушке јакне са шест дугмади у два реда, прихватљив је средњи ред дугмади, што даје практичност, слободу и лакоћу кретања.

Треба напоменути да не треба да будете страствени формалисти, вежбајте мушку јакну са најмање једним средњим редом дугмади, јер је удобност на првом месту. Погодност даје самопоуздање, а самопоуздање невероватно осликава човека.

Модерни модни дизајнери могу вам понудити велики избор мушких јакни и пословних одела, али треба да изаберете ону која одговара вашем телу, баш тако, ни мање ни више. Само такав модел ће битида задовољи око, заузме почасно место у вашем ормару и изазове дивљење од других! Зато слободно идите у потрагу за удобном и елегантном јакном, коју ћете закачити тачно онако како ваша интуиција саветује.