Схватите разлику између волова и брогова

Способност разумевања различитих типова обуће, наравно, није витална вештина. Али ова вештина је важан корак у тешком раду на стварању сопственог стила. Наравно, једва да неко збуњује сандале и чизме, али разлика између окфорда и брогова многима није позната.

Често људи збуњују ова два типа ципела, а у међувремену, схватајући разлике између модела, може се пажљивије приступити обнављању гардеробе и ансамбла.

Опште карактеристике

За почетак, уочавамо сличности које су својствене оба модела. Прије свега, вриједи напоменути да су и окс и брогови модели у енглеском стилу који се истичу строгошћу и суздржаном елеганцијом.

Првобитно, и вукови и брогови су створени као мушке ципеле. Али временом, обе опције су чврсто укључене у женску гардеробу. Међутим, женске опције се разликују много више различитих стилова и боја.

У традиционалној верзији , оксфорди и брогови су ниске ципеле са ниском петом и везом. Али модерни дизајнери нуде друга решења, на пример, моделе са високим рељефом. Женска верзија ципеле може имати прилично високу пету.

Разлике

Сада размотрите разлике између ова два модела. Разликују се:

  • историју стварања;
  • дизајн врха;
  • врста везивања;
  • стилски оквир.

Прича о изгледу

Ако су оксфордице „аристократског поријекла“, онда су претече модерних ципела сељака ципеле.

Сматра се да су прве оксфордке измислили студенти престижног универзитета који се налази у граду Оксфорду. Студенти су почели да носе ципеле са ниским врховима (мушкарци из 17. века, који су имали предност од чизама) и два мјеста на боковима како би се олакшало ношење. Нешто касније, чипке су биле уметнуте у уторе, то јест, претходници модерних оксфордица имали су по две везице на свакој страни.

После извесног времена, представници највишег дела друштва почели су да носе и „Окфордске ципеле“. У време када се изглед ципела мало променио, везивање је сада било само, налазило се у центру лифта. Ципеле имају широку ниску потпетицу.

„Претече“ ципела с ципелама биле су ципеле које су носили сточари који живе на сјеверу Велике Британије. Сељаци су морали да прођу кроз мочваре, да испашу стада, па су одлучили да направе ципеле са рупама. Приликом ходања кроз мочвару, ноге су ионако мокре, али присуство рупа је омогућило бољу вентилацију,дакле, након достизања сухе површине, ципеле су се брзо осушиле.

Топ десигн

Материјал класичних оксфордица је искључиво висококвалитетна природна кожа. Вечерњи модели су израђени од лакиране коже. Али неформална верзија оксфордица може се ушити од антилопа или комбинације неколико материјала.

Брогуе се шиве из истог материјала, међутим, постоји значајна разлика између модела. Наиме, присуство перфорације. Оксфордице имају глатку површину, ципеле, папуче које су нужно украшене перфорацијама. Осим тога, површина коју заузима перфорација може бити различита.

У зависности од овог атрибутаразликују се :

  • пуне траке у којима се перфорација налази на целој површини. Посебност модела је фигурална глава за резање, ако погледате ципеле одозго, линија шава ће личити на слово В;

  • Пола брога имају перфорирани декор, који се налази на шавовима, и рељефни узорак у облику округлог медаљона на капици. Линија прстију може бити равна;

  • квадратни зупци са минималном перфорацијом, декор се налази само дуж шавова, то јест, то је најстрожа опција.

Тип съставки

Окфордс могу имати само затворени тип везивања, ова карактеристика је карактеристична за овај модел. Како одредитиврста везивања? То је прилично једноставно: ако је доњи део бочних зидова (који се називају беретке) са рупама за везице зашивен на предњој страни ципела, онда је ово затворена врста везивања. То јест, са таквим дизајном беретке не могу бити потпуно савијене. Овај метод вам омогућава да ципелама дате строжи облик. Међутим, затворено повезивање ствара одређене неугодности. Дакле, за људе који имају велико стопало или високо дизање, тешко је изабрати оквире за своје ноге. Често морају да изаберу другу верзију класичног ципела - дерби, који има отворену врсту везивања.

Брогуе може имати било коју врсту везивања, то јест, овај тренутак није посебан за овај модел.

Стильние оквири

Окфордс - формални обувки. Они носе класичне црне или смеђе оксфордке само с одијелом. У случају свечаног догађаја, овај модел се може носити испод смокинга или хаљине. У потоњем случају, одговарајући модели црних лакова су прикладни, али можете изабрати и модел мат коже.

Али брогови, као и неформални модели Оксфорда (антилоп, боје), указују на мање формалне одеће. Ако се четвртина брогова и даље може комбиновати са класичним одијелом, онда се пуне брогуе најбоље носи с цхинос или јеанс.

Жене могу комбиновати окфорде и броге са бусинесс или цасуал веар. Обе врсте ципела носе девојке са траперицама, уским панталонама, хлаче, као и сукње и хаљине различитих дужина. Није препоручљиво носити женске оксфордке и броге са широким панталонама, као и класичне вечерње хаљине.